Forsiden
      

Volvo tandemakselløft - Sådan virker det

Onsdag 3. februar 2016 kl: 09:38
Af: Mikael Friis

Volvo tandemakselløft - Sådan virker det

Når der er brug for ekstra god trækkraft på løst eller ujævnt underlag - som ved entreprenør- og specialtransport - kan tandemtræk være en god løsning. Træk på begge bagaksler giver bedre greb i underlaget ved kørsel med læs, men ved tomkørsel kan fremkommeligheden begrænses på grund af lavt akseltryk på hvert enkelt trækhjul. Her kan det være en fordel med en traditionel bogiebil med én trækaksel og en løftbar bogieaksel. Med tandemakselløft har Volvo Trucks kombineret tandemtræk med muligheden for at løfte den bagerste bogia-aksel

Volvos tandemakselløfte-system, der er en traditionel tandembogie plus lidt ekstra, består af en traditionel luftaffjedret tandembogie, hvor den forreste trækaksel er udrustet med en trykluftstyret klo-kobling på drivakslen til den bageste trækaksel samt en løftebælg på anden trækaksel. Klo-koblingen erstatter det traditionelle differentiale mellem de to trækaksler.


Løft af den bageste tandemaksel kan ske, når bogietrykket kommer under 9,5 ton. Det er dog muligt at programmere akseltryksbegrænsning på den forreste trækaksel til hhv. 10,5, 11,5, 13 og 15 ton, så det er muligt at vægtforskyde til den forreste trækaksel med delvist læs.


Ved hævning af den bageste trækaksel trykker chaufføren på en kontakt i instrumentpanelet, som giver signal til trykluftcylinderen på klo-koblingen om at frakoble trækket til den bageste trækaksel. Samtidig aktiveres en række magnetventiler, som dels hæver lufttrykket i løftebælgen, dels hæver lufttrykket i luftbælgene på den forreste trækaksel og dels aflaster luftbælgene på den bageste trækaksel. Løftehøjden er ca. 140 mm fordelt på ca. 40 mm. forhøjet luftaffjedring på den forreste trækaksel og 100 mm hævning af den bageste trækaksel.


Automatisk eller manuel sænkning
Ved læsning sænkes den bageste trækaksel automatisk, når det programmerede maksimale akseltryk på den forreste trækaksel er nået. Chaufføren kan også vælge at sænke den bageste aksel manuelt under kørslen, hvorefter klo-koblingen automatisk tilkobler den bageste trækaksel, når hastighedsforskellen mellem de to trækaksler er under 3 km/t. Det er EBS-systemets sensorer, der giver signal til styreenheden om korrekt hastighed. Ved kørsel med frakoblet/hævet bageste trækaksel begrænses motorydelsen til max. 20.000 Nm målt ved udgangen af gearkassen for at undgå overbelastning af den forreste trækaksel.


Ud over til- og frakobling af træk på den bageste aksel er begge aksler udrustet med tværgående mekaniske differentialespærrer, som ligeledes kan til- og frakobles manuelt.

Volvo tandemakselløft kan både leveres med og uden navreduktion samt på både trækkere og lange chassiser. Den vejledende liste-merpris for en luftaffjedret tandembil er ca. 20.000 kroner plus moms i forhold til en tilsvarende bogiebil. Den vejledende merpris for tandemakselløft på en 6x4 (eller 8x4) er ca. 26.000 kroner plus moms.


Læs også:




Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Fire-akslet trailer kan tage to containere på en gang
- Vognmand fra Stenlille har fået en stor Volvo
- Ny elektrisk motor er en del af større batteri-elektrisk lastbilprogram
- En plus en plus en plus en - bliver et 34 meter langt vogntog
- Vognmand fra Brylle hentede påhængsvogn til veksellad i Hedensted
- Green Truck Award endte igen hos Scania
- Forhandlernetværk effektiviserer og konsoliderer ekspertisen
- Vognmand har overført en ny tre-akslet anhænger til sit hovedsæde i Brabarnd
- Lastvognsservice på Avedøre Holme er kommet godt fra start - søger flere mekanikere
- Belgisk producent af busser og trailere er blevet delt i to
- City-trailer med en enkelt aksel gør det let at komme rundt
- Landbrugsvirksomhed kører ud med tre-akslet trækker

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst