Forsiden
      

Verdens hurtigste hybridlastbil kører kører på museum

Torsdag 9. juni 2016 kl: 13:01
Af: Redaktionen

Verdens hurtigste hybridlastbil kører kører på museum
Mean Green har en D16 dieselmotor med 1900 hk og cirka 5500 Nm i drejningsmoment. Til denne er koblet en Volvo hybridmotor som tilfører en effekt på 200 hk og 1.000 Nm. 0-100 km/t på 5,5 sek.

Efter syv år som verdens hurtigste hybridlastvogn trækker Mean Green sig tilbage til Volvo-museet. Den efterlader sig en række verdensrekorder, der endnu ikke er blevet overgået


Verdens hurtigste hybridlastbil kører kører på museum
Racerkøreren Boije Ovebrink slog verdensrekorden med Mean Green og skabte sig på den måde verdens hurtigste hybridlastvogn.
Mean Greens historie startede tilbage i 2007, hvor racerkøreren Boije Overbrink slog verdensrekorden i stående kilometer (at nå den højeste gennemsnitshastighed på en bane med stående start) med en seks tons tung Volvo NH16 lastvogn. Den rekord han slog, var hans egen fra 2001.


Den nye rekord betød og nu ville han gerne have nye udfordringer og lave noget med mindre miljøpåvirkning. Dette førte til Mean Green, verdens hurtigste hybridlastvogn. Volvo Trucks købte ind på ideen og i 2009 påbegyndtes opbygningen. Samtidig hævdede et tjekkisk truck racing hold, at de havde slået Boijes verdensrekord. Kampen for at bygge den nye lastvogn og generobre rekorden tog fuld fart, med planer om at den senere kunne ombygges til en hybrid.


To halve rammer, der egentlig skulle skrottes, udgjorde grundlaget for Mean Green. Det amerikanske VN-førerhus plukkede man fra et chassis, der var blevet brugt til crash tests, og herefter tilføjede man en Volvo 16-liters dieselmotor trimmet til 1.900 hk. Endelig blev der gjort flere tiltag for at reducere køretøjets vægt. 


I juni 2010 var det endelig blevet tid til at teste lastvognen, og Boije Ovebrink satte sig bag rattet på Hultsfred lufthavn. Her slog han verdensrekorden i stående kilometer på 1.000 meter med en gennemsnitshastighed på 166,698 km/t med en Powertronic gearkasse. Så snart rekorden var slået, gik fokus tilbage til det oprindelige formål med projektet, nemlig at konvertere lastvognen til hybriden Mean Green.


16-liters motoren fik lov at blive og en 200 hk elektrisk motor blev tilføjet. Gearkassen blev ændret til en modificeret version af Volvo’s automatiserede gearkasse I-Shift, så den elektriske motors transmission ville fungere. I juni 2011 satte Mean Green hybridrekorden på Hultsfred lufthavn med en hastighed på 218,780 km/t på flyvende kilometer. Der blev også sat rekord i stående kilometer på både 500 og 1.000 meter.


Ricard Fritz, Senior Vice President hos Volvo Trucks, udtaler at Mean Green har hjulpet virksomheden med at lære ting, som ellers ville have været svære at undersøge.


- Hybridteknologien i Mean Green er blevet anvendt under ekstreme forhold og lastvognen har givet os mulighed for at indsamle viden, som ellers ville have været svære at opnå, siger Ricard Fritz og fortsætter:


- I dag anvender man hybridteknologi i mange Volvo-busser, men det er også en interessant løsning for lastvogne.


Efter omkring et års pause for Mean Green forsøgte man i april 2013 at slå rekorden fra 2011 - denne gang på Wendover flyveplads i Utah, USA. En ny verdensrekord blev sat med 236,577 km/t på flyvende kilometer. Den rekord holder stadig i dag.


I tillæg til dens verdensrekorder har Mean Green konkurreret imod en Ferrari og har været et fast indslag til adskillige lastbiludstillinger såsom Le Mans, Mid-America Truck Show og Red Bull Ring. Mean Green er oveni købet blevet udødeliggjort som en Lego-lastvogn bestående af over 3.500 klodser. Efter syv års tro tjeneste går Mean Green nu på pension og bliver æret med en særlig plads på Volvo-museet i Gøteborg.


- Mean Green er blevet mere end en lastvogn for mig, den er også en god ven, siger Boije Ovebrink. 


- Det er fantastisk at se den komme på museet nu, så andre også kan nyde den. Det er Volvos lastvogn, men den har også betydet meget for mig personligt. Jeg kommer ikke til at fælde nogen tårer, men det bliver lidt vemodigt, når den skal afleveres. Vi har oplevet så meget sammen, at den er blevet lidt som en hundehvalp for mig – en hundehvalp på steroider, siger han.


Fakta om Mean Green
  • Volvo hybridmotor med 200 hk og moment på 1.000 Nm.
  • Volvo hybridbatteri med 600 volt.
  • Volvo D16 dieselmotor med 1900 hk og moment på 5500 Nm.
  • Volvo I-Shift automatgearkasse.
  • Volvo VN-førerhus fra USA med plastikdøre og en beskyttende ramme.
  • Specialbygget chassis udviklet hos Volvo i Gøteborg.
  • Vægt: 5.800 kg
  • 0-100 acceleration: 5,5 sekunder
  • Topfart: 255 km/t

Mean Greens verdensrekorder
27. april 2012 - Wendover Airfield
Stående 1.000 meter - 153,282 km/t
Flyvende kilometer - 236,577 km/t

28. juni 2011 - Hultsfred Airport
Stående 500 meter - 115,349 km/t
Stående 1.000 meter - 152,253 km/t
Flyvende kilometer - 218,780 km/t (svensk rekord)

9. juni 2010 - Hultsfred Airport (før Mean Green blev en hybrid)
Stående 1.000 meter - gennemsnitshastighed på 166,698 km/t





Interesserede kan se en video om Mean Green nedenfor.




Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Print siden  

- Entreprenør tog tre tre-akslede tandem-trækkere med til Herskind
- Dem fra Nordlunde har fået en ny fire-akslet maskinanhænger
- Overføringsanhænger skal føre containere til og fra opgaverne
- Slagelse-virksomhed skal bruge to nye trækkere til entreprenøropgaver
- Pusher-trækker skal tage læsset med gyllevogne med mere
- Fragtfirma medbringer truck til lasten
- Antallet af el-drevne lastbiler er stiger - antallet af gas-drevne ligger konstant
- Uforpligtende aftale skal se på udvikling af lastbilførerhus
- Tysk kapitalfond skal overtage tysk produkcent af specialkøretøjer
- Fire-akslet tip-trailer fra Hedensted er kommet til Løsning
- Tro flytter bjerge - Vognmand i Bjerge flytter med nye fire-akslet Volvo FM
- Overførselanhængeren blev hentet hjem på blokvogn

Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Titel:
 
Kommentar:
 
Navn:
 
Email:

Adresse:

By:

Indtast bogstaverne: ÆØÅ
- så hjælper du os med at undgå spam.

Bemærk: For at undgå misbrug bliver din IP adresse logget!
Klik venligst