Ugens transport 12 2014

Page 1

Ugens transport Onsdag 9. april til mandag 14. april 2014 - Nummer 12 - 3. årgang

Volvo er klar med Euro 6 til den største ! Læs mere side 13

Opel har set på design 
 og motorer Læs mere side 19 og 20

Danske cabotageregler kan ende som en sag for EU-Domstolen

!

Læs mere side 4 - 8

Iveco er klar til den tredje daglige omgang

!

Læs mere side 14 og 15 Side !1

Ugens transport

12 - 2014


Transportministeren er klar til EU-Retten Transportminister Magnus Heunicke (S) er til nogle transportmenneskers store glæde klar til at kæmpe for den danske regerings opfattelse af EU’s fælles cabotageregler.

!

Reglerne, der blev revideret i 2009, blev allerede dengang kritiseret for at være uklare og for at åbne for fortolkning, så spillerne kunne komme op at stride om, hvordan reglerne skulle forstås. Set i det lys, kan en sag ved EU-Domstolen være en god ting, for så kan reglerne blive forklaret - eller dømt så uklare, at de skal revideres.

! Cabotagereglerne kan udløse mange spøgsmål. ! Her kan det være på sin plads at pege på to. For det første: Med udgangspunk i udtrykket, at der skal to til en tango, som indeholder et fornuftigt samarbejde mellem danseparterne for at lykkes, kræver det også, at transportspillerne er enige om reglerne - ellers opstår der uenighed og spild.

!

For det andet indeholder diskussionen om cabotagereglerne også spørgsmålet om social dumping. Liberal Alliances Joakim B. Olsen mener, at social dumping er et udtryk for konkurrence. Udmeldingen indeholder et strejf af sandhed. Spørgsmålet er så, om spillerne er enige om reglerne for eksempelvis løn- og arbejdsvilkår - og enige om de bagvedliggende forhold.

!

Her er spillerne blandt andet politikere, myndigheder transportkøbere, transportvirksomheder interesseorganisationer og fagforeninger.

!

Det fører så hen på et tredje spørgsmål, som vi - høj som lav - i det vestlige og nordlige Europa må se i øjnene: Er vores arbejde så meget værd, som vi går og tror.

! Et tankevækkende perspektiv. ! God læselyst !

Jesper Christensen, chefredaktør

Ugens transport er udgivet af

Jesper Christensen

transportnyhederne.dk

!

Skolebakken 7, 1. tv

Redaktionen kan også kontaktes på

DK-8000 Aarhus C

email: ugenstransport@transportnyhederne.dk

Telefon: +45 2720 2531 Ansvarshavende chefredaktør er: Side !2

Ugens transport

12 - 2014


Side !3

Ugens transport

12 - 2014


Transportrammer Transportministeren er klar 
 til en tur for EU-Domstolen Den danske regering er klar til at kæmpe for sin opfattelse af EU’s cabotageregler. Hvis det bliver nødvendigt er transportminister Magnus Heunicke (S) klar til at tage en tur i retten - og lade sagen køre for EU-Domstolen

!

Den danske transportminister Magnus Heunicke siger i et interview med dagbladet Børsen, at han er klar til at tage et opgør ved EU-Domstolen.

!

Ifølge Børsen er EU-Kommissionen klar med en række nye kritikpunkter af cabotageregler, som den danske regering offentliggjorde i efteråret på basis af EU’s cabotageregler.

!

Et af punkterne, hvor EU-Kommissionen ifølge Børsen skulle være kritisk, er spørgsmålet om, hvor mange gange en udenlandsk chauffør må læsse af og laste inden for begrebet om, hvad der tæller som én af de tre tilladte cabotage-ture, som en udenlandsk lastbil må udføre i et andet land inden for syv dage.

!

Her er EU-Kommissionen uenig med den danske SRRegerings opfattelse.

Transportminister Magnus Heunicke (S). 
 Foto: Steen Brogaard

!

Magnus Heunicke siger til Børsen, at hvis man holder sig til EU-Kommissionens “tågede definition af en cabotagetur”, hvor der ikke er begrænsninger på antallet af gange, man må læsse af eller på, kan myndighederne slet ikke kontrollere, om en udenlandsk lastbil overholder reglerne.

!

Ifølge transportministerens jurister kan Danmark godt vinde sagen, hvis den ender ved EU-Domstolen, på grund af uklarheden i de fælles regler.

Side !4

Ugens transport

12 - 2014


Transportrammer 
 Den er rigtig og nødvendig DTL om cabotagemelding:

Det er en helt rigtig og nødvendig melding som transportminister Magnus Heunicke (S) i dag kommer med. Det mener vognmandsorganisationen DTL. Magnus Heunicke har melder ifølge dagbladet Børsen, at han er klar til at forsvare SR-Regeringens opfattelse af cabotage-reglerne helt frem til EU-Domstolen.

!

- Jamen, jeg er da overordentlig tilfreds, siger DTLs administrerende direktør, Erik Østergaard, som umiddelbar reaktion på transportministerens melding.
 
 - Der findes en uklar og dårligt tænkt EU-forordning. EU-landene fortolker den forskelligt. Og jeg har simpelthen aldrig fattet, hvorfor Danmark skulle være EU’s duks og vælge de tolkninger, som er til mindst gavn for Danmark, siger han videre.

!

Han mener, at det på den baggrund er befriende, at den danske regering fastholder at ville tolke forordningen til kanten og om nødvendigt tage sagen hele vejen til EU-domstolen.

!

- Det manglede sådan set bare, men jeg er meget tilfreds med den

!

skærpede tone, siger Erik Østergaard og fortsætter:

- Sagen er jo den, at hver gang EU-Kommissionen siger noget, så kan man forvente sig det mest vidtgående liberalistiske - og gange med to. Det er jo afgørende ude af trit med de europæiske befolkningers interesser, og derfor ser vi jo også voksende protester mod social dumping og cabotage over hele Europa. Det er en sund reaktion på et EU-system, som har tabt forbindelsen til virkeligheden.

!

Erik Østergaard fremhæver, at konsekvensen af den vidtgående liberale opfattelse betyder, at danske vognmænd udkonkurreres på unfair vilkår.

!

- De må fyre deres danske chauffører og sende dem hjem. Hvad pokker får vi som samfund ud af at liberalisere, hvis stadig flere sendes på dagpenge, siger Erik Østergaard og peger på, at andre med interesser i transportområdet forsøger at fremstille det som en snæver dansk og nationalistisk tilgang.

!

Side !5

Ugens transport

12 - 2014


Transportrammer - Men det er det rene sludder. I Finland, Sverige, Norge, Tyskland, Spanien, Italien, Frankrig osv. er man meget foruroligede over udviklingen. Jeg tror, EU-kommissionen har villet forsøge at intimidere de enkelte lande, så ingen har turdet gå hele vejen til EU-domstolen, siger Erik Østergaard og fortsætter:

!

- Men finnerne har længe rustet sig til kamp, og nu melder Danmark sig også. Så nu gælder det om at holde snuden i sporet og ikke lade Kommissionen splitte landene. Så jeg ser meget frem til, hvad der kommer ud af mødet blandt transportministrene i Paris 16. april.

Tur-begrebet kan forsvinde Krogsnak i Bruxelles:

En række lande - deriblandt Danmark - er i åben strid med EU-Kommissionens holdning til de fælles regler for cabotagekørsel. En række punkter er uklare og lægger op til fortolkninger, der trækker i den ene eller anden retning alt efter interesser. Et af punkterne er turbegrebet i cabotagereglerne

!

Ifølge dagbladet Børsen snakkes der i krogene i Bruxelles om, at turbegrebet, som i dag siger, at en udenlandsk lastbil må køre tre cabotageture (indenrigsture) inden for syv dage i et anden land, kan droppes. I stedet for snakker man ifølge Børsen om, at give lade udenlandske lastbiler udføre et ubegrænset antal cabotageture inden for et bestemt antal dage.

Venstrepolitiker ifølge Børsen:

Enegang skaber fornyet usikkerhed 
 for transportbranchen Kristian Pihl Lorentzen, der er trafikordfører for Venstre, mener, at SR-Regeringen indtager en kortsigtet og farlig kurs ved at være uenig med EU-Kommissionens fortolkning af de fælles cabotageregler. - Det eneste, man opnår, er at skabe fornyet usikkerhed for den danske transportbranche, siger han til Børsen

! !

Venstre-politikeren mener ifølge Børsen, at enhver ændring af de fælles regler på transportområdet udelukkende bør ske gennem forhandlinger mellem EU’s medlemslande og EU-Parlamentet.

!

Side !6

Ugens transport

12 - 2014


Transportrammer - Et lille land som Danmark har altid interesse i at have fælles regler, der håndhæves ens, siger Kristian Pihl Lorentzen til dagbladet Børsen.

!

Transportminister Magnus Heunicke peger på, at SR-Regeringen bekæmper social dumping og gør, hvad der er muligt inden for EU-retten. Magnus Heunicke peger på, at det efter hans opfattelse kun er en fordel for dansk økonomi at bekæmpe social dumping.

!

Magnus Heunicke mener, at det vil være dybt negativt, hvis man lod så stor en del af den danske vækstmotor, som transporten udgør, blive udført under vilkår, der hører til i de fattigste egne af Europa.

Transportorganisation talte 
 færre udflagede biler På to år er antallet af danskejede lastbiler på udenlandske nummerplader faldet med 5,3 procent. Det melder transportorganisationen ITD på baggrund af en særtælling, som ITD har gennemført ved at ringe rundt til danske transportvirksomheder, der har lastbiler registreret i udlandet

! ITD’s tælling viser, at der især er færre danske-ejede lastbiler på tyske nummerplader. !

ITD’s tælling af udflagede lastbiler er foretaget blandt alle danske transportvirksomheder med lastbiler indregistreret i udlandet - både medlemmer og ikke-medlemmer af ITD.

!

I alt 3.252 danskejede lastbiler kører i dag med en udenlandsk nummerplade på kofangerne. Det er 1,4 procent færre end sidste år og 5,3 procent færre end 2012.

!

Det er især i Tyskland, at danske vognmænd har færre biler indregistreret. På to er år antallet af danskejede lastbiler med tyske nummerplader faldet med 14 procent . I forhold til 2008, hvor antallet toppede, er faldet i Tyskland på 20 procent. I alt har danske vognmænd i dag 1.499 lastbiler på tysk nummerplade.

!

- Udflagningen sker for at kunne konkurrere på det internationale marked, og her bliver konkurrencen stadigt hårdere. Der er ingen tvivl om, at det især er lastbiler og chauffører fra Østeuropa, der svinger taktstokken internationalt, og det er i det lys, vi ser faldet i udflagningen til Tyskland, siger Poul Bruun, der er erhvervspolitisk chef i ITD.

!

Side !7

Ugens transport

12 - 2014


Transportrammer ITD’s tællinger viser, at det især var i årene frem til finanskrisen i 2008, at udflagningen af lastbiler tog fart. Siden 2008 er den samlede bestand af udflagede lastbiler faldet med 9,6 procent. Selv om udflagningen ikke samlet er i vækst, vokser antallet af danskejede biler i flere af de østeuropæiske lande med Polen og Litauen i spidsen - men væksten er ifølge ITD langsommere end faldet i andre lande.

!

- Vi skal huske, at det absolut ikke er enkelt at etablere sig i udlandet. Der er nye regler at sætte sig ind i samt sproglige og kulturelle barrierer. Når konkurrencen samtidig er så benhård på det internationale marked, er det forståeligt, at de danske vognmænd tøver en smule, siger Poul Bruun.

!

Udflagede biler kører indenrigskørsel i begrænset omfang Som noget nyt har ITD i år spurgt de udflagende vognmænd, hvor meget indenrigskørsel i Danmark, de kører med de udflagede biler. Det gennemsnitlige svar lyder på omkring 5 procent. Indenrigskørsler finder kun sted i forbindelse med, at bilerne opsamler eller afleverer import/eksport-gods.

!

- Det er en sejlivet myte, at vognmændene udflager for at kunne køre nationalt i Danmark til lavere priser. Det handler om at kunne betjene internationale kunder, internationale fragtruter eller begge dele på konkurrencedygtige vilkår, fastslår Poul Bruun.

!

Blandt ITD’s medlemmer er det 12 procent af vognmændene, der har lastbiler på udenlandske nummerplader.

Kunderne kommer til 
 at betale for ny vejskat Fra tirsdag 1. april skal alle vognmænd, der kører med lastbiler og vogntog over 12 ton på veje i Storbritannien, betale vejskat

!

Den danske transportkoncern, DSV, oplyser, at vejskatten udløser tillæg på gældende rater på transporter til og fra Storbritannien og Irland.

Side !8

Ugens transport

12 - 2014


Arbejdsforhold

Tysk chauffør tabte en sag 
 om betaling i retten En tysk eksportchauffør krævede 137.000 kr. af en transportvirksomhed. Han påstod, at han manglede at få udbetalt både den garanterede mindstebetaling og betaling for at have overnattet i sin lastbil

!

Den tyske chauffør var bosat omkring 700 kilometer fra virksomhedens hjemsted. Han overnattede derfor en gang i mellem i den by, hvor transportvirksomheden havde adresse.

!

Det var chaufførens opfattelse, at han skulle have betaling for ni timers hviletid i de tilfælde, hvor han - efter at have fuldført en tur og ankom til virksomheden - blev nødt til at overnatte, inden han kørte en ny tur den følgende dag. Den situation opstod cirka en gang om ugen.

!

Men transportvirksomheden var af en anden opfattelse og havde fat i eksportoverenskomsten, som den tyske chauffør blev aflønnet efter.

! Da parterne holdt på hver sit, endte sagen i Retten i Kolding, hvor en dommer nu har afsagt sin dom. ! Retten i Kolding fandt ikke, at chaufføren havde krav på betaling, når han overnattede i den by, hvor virksomheden havde adresse. Det fremgår af eksportoverenskomsten, at betaling kan afbrydes på virksomhedens adresse.

! Den tyske eksportchauffør gjorde også krav på en garantibetaling for januar 2010. !

Transportvirksomheden havde oplyst, at der ikke var noget arbejde til ham i januar. Chaufføren fandt dog ud af, at den lastbil, han normalt kørte i, havde kørt hele måneden.

! Efter forklaringerne vurderede retten, at det var chaufførens eget ønske, at han ikke arbejdede i januar 2010. ! Retten i Kolding frifandt på den baggrund transportvirksomheden for chaufførens krav på i alt 137.000 kroner. ! DI, der førte sagen for transportvirksomheden, råder på baggrund af dommen virksomheder til at sørge for at indhente dokumentation i de situationer, hvor medarbejdere selv ønsker at holde fri for egen regning. Disse oplysninger bør gemmes i fem år.

! !

Side !9

Ugens transport

12 - 2014


Trafiksikkerhed Kørelærere:

Danskerne kører mere hensynsløst Vores opførsel i trafikken lader meget tilbage at ønske. For høj fart, over for rødt, slalomkørsel og alt for kort afstand til den forankørende er blevet helt almindeligt. To ud af tre kørelærere svarer i ny undersøgelse i samarbejde med Kør Smukt-kampagnen, at danskerne kører mere hensynsløst end tidligere

!

- Der er brug for takt og tone i trafikken, mener kørelærerne, der er gået i gang med at undervise elever i hensynsfuld kørsel. Det er ifølge kørelærerne især de unge mænd i byerne, den er gal med.

!

Aggressiv kørsel og opførsel er blevet almindeligt i trafikken. Mange danskere kører uden hensyn til andre og gør en tur i trafikken til en ubehagelig oplevelse for medtrafikanterne.

!

- Vi har spurgt vores medlemmer, som er nogle af dem, der færdes mest i trafikken, om hvordan de oplever trafikken i dag i forhold til tidligere. Svarene er ret markante og viser, at der er brug for, at vi sætter fokus på ordentlig opførsel i trafikken. Både for at gøre turen til en bedre oplevelse, men også fordi den aggressive kørsel er farlig, siger René Arnt, der er landsformand i Dansk Kørelærer-Union.

!

Omkring 66 procent af kørelærerne svarer i undersøgelsen, der er foretaget i samarbejde med SEAT-kampagnen Kør Smukt, at deres medtrafikanter kører mere hensynsløst end tidligere. Kun knap 7 procent mener, at vi kører mere hensynsfuldt end tidligere.

!

Overfor rødt, for tæt kørsel og bevidst chikane - Vi havde en mistanke - ud fra vores egen oplevelse i trafikken - om, at danskerne glemmer den gode opførsel, når de lægger hænderne på rattet og foden på speederen. Den mistanke bekræfter kørelærerne. Vi har et mål om at få os alle sammen til at køre lidt pænere, med lidt mere hensyn, og gøre turen på to eller flere hjul til en lidt bedre oplevelse, siger Jesper Stoltenberg-Mathiesen, direktør for SEAT i Danmark, der sammen med kørelærerne er i gang med en række tiltag omkring takt og tone i trafikken.

!

Side !10

Ugens transport

12 - 2014


Trafiksikkerhed Det er især fagter og tegn, dytten, bevidst chikane, alt for kort afstand til den forankørende og manglende respekt for det gule og ikke mindst røde lys, kørelærerne oplever som et problem. Over 90 procent af kørelærerne oplever således i nogen grad, høj grad eller meget høj grad, at medtrafikanter kører overfor gult og rødt lys, 98 procent oplever, at medtrafikanter kører for tæt på, mens 40 procent oplever regelmæssigt (mindst en gang om måneden) at blive bevidst generet i trafikken.

!

Kørelærernes oplever er, at det især er unge mænd i byerne, der opfører sig dårlig i trafikken.

!

Undersøgelsen kommer næsten samtidig med en ny undervisningsplan, der lægger vægt på at lære kommende bilister at opføre sig ordentligt i trafikken.

!

Vejen til kørekortet omfatter således i endnu højere grad undervisning i at være positiv og hjælpsom i trafikken, ikke at lade sig hidse op og undgå risikoblindhed, som for eksempel at undlade at køre for tæt på den forankørende eller beskæftige sig med andet end at køre bil.

!

SEAT i Danmark har besluttet at gå en anden vej med sin markedsføring end den rene promovering af modeller og pris. SEAT i Danmark har sat Kør Smukt i gang, der er en opfordring til alle bilister om at se sig selv i bakspejlet og bidrage til, at det at køre bil bliver en god oplevelse for alle.

Side !11

Ugens transport

12 - 2014


Materiel Vognmand fra Slagelse 
 har lejet den første V8'er Vognmand Søren Egeskov fra Slagelse har taget Scania Rentals første R 520, der har en V8-motor bag grillen, i brug. Dermed blev han den første kunde, der kører ud i trafikken i Scania Rentals seneste udvidelse af udlejningsflåden, der nu omfatter lastbiler med V8motorer fra den svenske lastbilproducent

!

- Jeg driver en lille vognmandsforretning med to lastbiler. Fleksibilitet er afgørende for mig, så Scania Rentals udlejningsløsning passer perfekt til min forretning, siger Søren Egeskov.

!

Han har de seneste to år år kørt med en lejet Scania R 500 fra Scania Rental, og med stigende efterspørgsel satser han nu med endnu en lastbil i sin forretning.

!

- Jeg har ikke råd til at have en bil holdende stille, hvis der kommer en nedgang i efterspørgslen. Ved at leje i stedet for at lease eller købe kan jeg tilpasse forretningen til markedet på meget kort tid. Det reducerer den økonomiske risiko i nedgangstider, siger Søren Egeskov, der har fejret fem-års jubilæum som vognmand.

! !

Han er i sin tid udlært som lastbilmekaniker hos Scania og er tryg ved de svenske lastbiler. De seneste fire år har Søren Egeskov primært kørt køle- og frysetransport til grossister og terminaler på Sjælland for en stor vognmand i Aarhus. Hans lastbiler kører mellem 100 og 120.000 km om året, så driftssikkerhed er afgørende for, at han kan tilbyde sine kunder et højt serviceniveau.

!

- Ved at leje er service, vedligeholdelse og reparation inkluderet i prisen. Ja, selv dækslitage er indeholdt i lejen, så der er ingen risiko for grimme økonomiske overraskelser. Jeg skal bare koncentrere mig om at servicere mine kunder, siger vognmanden.

Side !12

Ugens transport

12 - 2014


Materiel

Volvo Trucks er klar til at sælge 
 FH16 med Euro 6-motor Volvo FH16 er nu klar på til salg i en Euro 6-udgave med motorer på op til 750 hk og et moment på 3.550 Nm. Der med holder FH16 sin position som verdens hidtil stærkeste lastvogn. De første eksemplarer af Volvo FH16 med Euro 6-motor leveres i starten af juni

!

Ifølge Volvo Truck er FH16 ideel som tungtrækker og tømmerbil samt til hurtige fjerntransportopgaver med særligt høje krav til køreegenskaber og produktivitet.

!

Den nye generation med 16-liters Euro 6-motorer på henholdsvis 750, 650 og 550 hk har lavere emissioner, giver et højere drejningsmoment ved lave omdrejninger, har en stærkere motorbremse og en mere lydsvag kørsel.

!

- Volvo FH16 med Euro 6-motor har samme høje pålidelighed, samme brændstofforbrug og samme kraftressourcer som tidligere. Men chaufføren har nu adgang til det maksimale moment allerede ved 900 eller 950 omdrejninger pr. minut, afhængig af motorvariant. Den forbedrede momentkurve giver også kunden mulighed for at vælge en hurtigere bagakseludveksling for at opnå optimal brændstofeffektivitet, siger Astrid Drewsen, der produktchef for drivliner hos Volvo Trucks.

!

Samtlige motorer er udstyret med Volvos automatiske gearkasse, I-Shift. Varianten med 550 hk fås også i en udgave med manuel gearkasse. Alle motoralternativer findes også med Volvos motorbremse VEB+. Den maximale bremseeffekt er forhøjet fra 425 til 470 kW ved 2.200 omdrejninger pr. minut, hvilket forbedrer sikkerheden yderligere og mindsker slitagen på hjulbremserne.

!

For at opnå de lave NOx-udslip, som kræves ifølge Euro 6, har Volvos ingeniører brugt kølet EGR (Exhaust Gas Recirculation) i kombination med et opdateret system til efterbehandling af udstødningen.

!

Side !13

Ugens transport

12 - 2014


Materiel En ny totrinsturbo bidrager til både at drive EGR-kredsen og at nå de høje effektniveauer. Motoren har også såkaldt pilot injection. Det betyder, at en lille mængde brændstof forindsprøjtes i cylinderen, hvilket giver en mere jævn opbygning af tryk og en blødere motorgang.

!

I forhold til Euro 5-normen betyder overgangen til Euro 6-normen fra årsskiftet 50 procent lavere emissioner af partikler (PM) og 80 procent lavere emissioner af kvælstofoxider (NOx).

!

Daily er klar til tredje omgang Iveco lancerer en ny omgang til de daglige gøremål inden for transport med lette lastbiler og kassevogne. Koncernens Daily-serie er blevet redesignet med fokus på at kunne opfylde alle behov inden for den lette transportsektor - hvad enten der er brug for et chassis eller en færdig kassevogn

!

Den nye Daily, der er tredje generation af Iveco’s Daily-serie, vil snart gøre sin entré på de europæiske markeder. I juni bliver den nye Daily præsenteret for den internationale presse i juni.

! Iveco understreger, at der er tale om en helt ny bil, der er et resultat af et samspil mellem tradition og fornyelse. ! Bilen produceres på Iveco's fabrikker i Suzzara i Norditalien og i Valladolid i Spanien, hvor man for nyligt har foretaget betydelige investeringer i fornyelse af produktionslinjerne.

! Med sig fra tidligere har den nye Daily sin klassiske chassisramme, som sikrer styrke, fleksibilitet og lang holdbarhed samt lettere opbygningsmuligheder for chassiserne.

!

I udviklingsafdelingen har man koncentreret sig om begge versioner chassis og kassevogn - med hovedfokus på sidstnævnte, som på alle måder har fået forbedret sine egenskaber, hvad angår manøvredygtighed og lastekapacitet takket være de optimerede voluminer Side !14

Ugens transport

12 - 2014


Materiel og lettere adgang med en mere bekvem læssehøjde.

!

Kassevognens lastekapacitet er optimeret ved en revurdering af forholdet mellem akselafstand, total længde og ladlængde. Resultatet er nye modeller på 18 og 20 kubikmeter, der hører til klassens største, og 11 kubikmeter, der hører til klassens bedste, hvad angår lasteeffektivitet.

!

Med sit nye design, længere akselafstande og reduceret overhæng bag giver den nye Daily ifølge Iveco optimale køreegenskaber uden at gå på kompromis med sin smidighed i smalle gader.

!

Alle modeller op til 3,5 ton er udstyret med nye affjedringer for, som sikrer optimal kontrol med bilen, bedre komfort og større tilladt akseltryk. På modeller med enkelthjul har affjedringen bag desuden fået en ny udformning, så ladhøjden er blevet ca. 55 mm mindre, hvilket gør lastning og losning af bilen lettere.

!

Den tredje generation af Daily er desuden stærkt orienteret mod virksomheder og gør det muligt at opnå over 5 procent reduktion af brændstofforbruget i forhold til den foregående model, med en betydelig forbedring af bilens totale ejeromkostninger.

!

Forbedret komfort For ud for præsentationen fremhæver Iveco, at komforten i den nye Daily er blevet mærkbart forbedret med en mere bekvem og lydsvag kabine, som giver samme førerposition og køreglæde som i en personbil. Interiørets ergonomi suppleres af en bedre lydisolering, et mere effektivt klimaanlæg og en kørekomfort i den gode enden.

!

Den nye Daily, som Iveco fremhæver som stærk af natur, alsidig, let at køre og tiltrækkende takket være et gennemgribende nyt design, er et mest konkrete eksempel på vedvarende forbedring af et produkt, som i over 35 år har spillet en væsentlig rolle i den lette transportsektor.

!

Den nye Daily leveres desuden i forskellige minibusversioner, der opfylder behovene hos kunder, der opererer inden for den kollektive personbefordring, både i byen og til hurtig transport udenbys.

!

Fra juni vil den nye Daily findes hos Ivecoforhandlere i hele Europa.

Side !15

Ugens transport

12 - 2014


Materiel

Kibæk-chauffør vandt den første runde Den 32-årige lastbilchauffør Richard Svendsen fra Kibæk blev første regionale vinder i den danske del af Scanias internationale chaufførkonkurrence ”Young European Truck Driver 2014”. Det skete i weekenden hos Scania i Vojens, hvor 10 lastbilchauffører dystede i trafiksikker og økonomisk kørsel med lastbil

!

Richard Svendsen vandt foran Ulrik Nicolaisen fra Søndersø og Torben Søgaard Jensen fra Spjald. De tre chauffører havde sammen med de øvrige deltagere kvalificeret sig til konkurrencen via en teorirunde med spørgsmål om blandt andet færdselsregler, lastbilteknik, surringsteknik og køre/hviletidsbestemmelser.

!

På Scania-anlægget i Vojens blev deltagerne stillet over for endnu en teoriprøve - plus en prøve i præcisionskørsel på en udfordrende manøvrebane og en prøve i økonomikørsel i normal trafik i et fuldt lastet Scania R 410 sættevognstog.

!

Richard Svendsen vandt foran sine dygtige kolleger med topscore i teoriprøven samt gode resultater i præcisions- og økonomikørsel.

!

De to bedste kørte i finalen Som nummer et og to i weekendens konkurrence kvalificerede Richard Svendsen og Ulrik Nicolaisen sig til den danske finale i Scania "Young European Truck Driver 2014”, der afvikles på Ishøj Truckshow i slutningen af august. Her mødes de to bedste chauffører fra hver af de fire regionale konkurrencer. Den næste finale afvikles hos Scaniaforhandleren Stiholt i Aalborg 26. april, hos Scania i Aarhus 1. maj og hos Scania-forhandleren Nyscan i Køge 14. juni.

!

Vinderen af den danske finale går videre til den europæiske finale, som afvikles til næste forår på Scania-fabrikken i Sverige.

!

Side !16

Ugens transport

12 - 2014


Materiel På europæisk plan forventer Scania op mod 20.000 deltagere i chaufførkonkurrencen, hvor førstepræmien til den europæiske vinder er en fabriksny Scania lastbil til en værdi af 750.000 kroner.

! !

Fakta on chaufførkonkurrencen •

Scania "Young European Truck Driver 2014" er en international chaufførkonkurrence, der er åben for lastbilchauffører på op til 35 år

Konkurrencen arrangeres af den svenske lastbilproducent Scania i 25 europæiske lande i samarbejde med EUKommissionen

!

Formålet med konkurrencen at sætte fokus på chaufføren som den absolut vigtigste person, når det gælder trafiksikker og miljørigtig kørsel med lastbil samt højne chaufførerhvervets anseelse

Scania ”Young European Truck Driver 2014” afvikles i Danmark i samarbejde med blandt andre dækproducenten Michelin, vognmandsorganisationen Dansk Transport & Logistik (DTL), trailerproducenten Schmitz Cargobull, kameraproducenten Orlaco og Scania Lastbilforsikring.

Vognmand er til mere fransk LMT Transport i Hedensted har fået leveret endnu en ny lastbil fra Renault Trucks. Denne gang er der tale om en Renault T380 4x2R forvogn leveret med Opti-shift gearkasse, Opti-brake motorbremse, Sleeper Cab førerhus med 200 mm motortunnel, Xenon lygter, klimaanlæg og 4punkts luftaffjedret førerhus

!

LMT Transport har der ud over valgt at tegne servicekontrakt på bilen, der er opbygget med fragtmandslad hos Hedensted Ladfabrik og er malet i LMT Transport’s karakteristiske farver hos NS Autolak i Nørre Snede.

!

Bilen er solgt og leveret af Sales Manager Brian Jensen fra Renault Trucks Danmark. Renault Trucks’ forhandleren Volvo Truck Center i Århus har stået for klargøringen.

!

LMT Transport er en servicevirksomhed, med speciale i forsendelser fra dør til dør uden omlæsninger, hvilket sikrer hurtige og direkte leveringer nationalt og internationalt.

!

Side !17

Vognmand Jesper Kjærsgaard, der er indehaver af LMT Transport, med den nye Renault T380 4x2R forvogn.

Ugens transport

12 - 2014


Materiel

TN Transport trækker gardinerne fra 
 - og for Lastas i hedensted har leveret endnu en ny to-akslet Kel-Berg city gardintrailer til TN Transport A/S i Børkop ved Vejle

!

Den nye trailer en nummer to ud af to to-akslede Kel-Berg city gardintrailere, som transportvirksomheden bestilte hos Lastas i Hedensted.

!

Gardintrailerne er opbygget på et chassis opsvejset i I-profil med stærke tværvanger og forstærkninger.

! Trailerne er leveret med skivebremser og luftaffjedring. !

Styringen af den bageste aksel sker ved hjælp af et tridec-stangsystem. Selve opbygningen består af opbukkede og galvaniserede hjørnestolper med indbyggede gardinstrammere og et fast tag af aluminium. Derudover er der monteret en 2.500 kg. Zepro lift med en 2.000 mm liftplade bagerst. Liften kan betjenes med kontakter både ud- og indvendigt og via en fjernbetjening.

! Trailerne har løftbar forreste aksel. ! ! ! ! ! Side !18

Ugens transport

12 - 2014


Materiel

Opel har lagt vægt på 
 design og nye motorer Nyt design inspireret af personbiler, øget komfort og to nye dieselmotor er højdepunkterne i den nye Opel Vivaro, der kommer til Danmark til september - både som kassevogn og som bus med op til ni siddepladser i tre forskellige udstyrsniveauer

!

Den nye Opel Vivaro, er fornyet helt fra grunden, og kombinerer funktionaliteten ved en traditionel kassevogn med komforten fra en personbil. Den nye Vivaro

!

Opel peger på, at der er gjort meget for at sikre komfort på niveau med en personbil samtidigt med, at de funktionelle egenskaber er bibeholdt og på flere områder forbedret i forhold til den nuværende version.

!

Under motorhjelmen er der nyt i form af valgmulighed mellem to nye 1,6 CDTI dieselmotorer - den ene er en BiTurbo med to turboladere og to ladeluftkølere.

!

Den nye Vivaro fremstår mere elegant og med en stor markant grill, markante forlygter med velkendt designtræk fra Opels personbiler i form af det vingeformede LED kørelys. Vingeformen går også igen på siden af bilen ved fordørene, hvor en profil løber fra det øverste af døren til bunden som på flere af Opels personbiler blandt andet Insignia og Astra GTC.

!

Den nye Vivaro kommer både som kassevogn og bus med op til ni siddepladser i tre forskellige udstyrsniveauer. Fleksibiliteten omfatter valgmulighed mellem to forskellige længer og to forskellige højder. Den korte version måler godt fem meter i længden, mens den længste er 40 centimeter længere. Side !19

Ugens transport

12 - 2014


Materiel Brændstofforbruget er forbedret, så den nye Vivaro kører over 16 km/l ved blandet kørsel efter EUnormen. Det er godt 15 procent bedre end den nuværende Vivaro.

!

Bilen skal blandet andet produceres på Opel/Vauxhall fabrikken i Luton i England, der siden den første Vivaro kørte ad samlebåndet i 2001 har produceret næsten 600.000 eksemplarer af Opel/Vauxhall Vivaro og Renault Traffic, som Vivaro deler teknologi med. Fabrikken er løbende blevet moderniseret og udbygget med større kapacitet til at lave specialopbygninger direkte fra fabrikken.

! !

Første generation af Vivaro solgte ifølge Opel i over 50.000 eksemplarer, hvilket svarer til over 10 procent af det europæiske marked for kassevogne i Vivaro's klasse.

Side !20

Ugens transport

12 - 2014


Materiel

Grovvareselskab er klar til de tunge læs Virksomheden Jilko i Aars, der er kendt for sine opbygninger af vogntog til transport af eksempelvis foder og korn, har leveret et syv-akslet tippeladstræk med suge/blæs til Himmerlands Grovvare A/S

!

Det er anden gang på to år, at Jilko leverer et syv-akslet vogntog med tre-vejs tip og suge/blæseanlæg til Himmerlands Grovvare A/S.

!

Det nye træk er meget lig det, virksomheden fik leveret i 2012. Men der er forskelle. Forvognen er en Scania fireakslet G480 Euro 5, 8X2*6, mens tiphænger er tre-akslet.

Side !21

Ugens transport

12 - 2014


Materiel Jilko har stået for hele opbygningen, hvor forvognen rummer 28 kubikmeter, mens anhængeren rummer 30 kubikmeter. Begge lad har to skillevægge, hvor der åbnes for de nederste 800 mm - med mekanisk bundopluk. De er forsynet med Jilkos støbejernssluser med vulkollan og Hardoxvinger, som Jilko fremhæver som en fantastisk slidstærk konstruktion.

!

Vogntogets Holmes RBTM 613 kompressor har lavt støjniveau og yder optimalt både med korte og lange kornslanger.

!

Forvognen har eksempelvis fjernstyring af motoromdrejninger og indkobling af kraftudtag for blæserdrift og luftbetjent VBG-kobling. Venstre side på tippeladene er luftbetjente og fjernstyrede fra førerkabinen. Højre side kørselsretningen er fast.

! Det nye vogntog skiller sig blandt andet ud fra 2012-trækker på følgende punkter: ! - Påhængsvognens chassis er Jilko’s nye og egenudviklede, der er både stærkere og lettere - SAPA/Jilko’s nyudviklede system til den faste højre side - Faste oversider - i venstre side kørselsretningen - Tre-delte sider på anhængeren (normalt er et lad med den længde 4-delt) - Fem tommer blæserør på hængeren, så der kan suges direkte op i denne

! !

Den komplette tipplads-opbygning er solgt og leveret af Jilko’s Salgschef Peter Vad.

Side !22

Ugens transport

12 - 2014


Materiel

Vognmand valgte Volvo og VM Tarm Bejstrup Vognmandsforretning i Fjerritslev har taget et nyt sættevogsntog i brug. Vogntogets forreste del er en ny treakslet Volvo FH 540, mens den bagerste del er en ny fire-akslet gylletrailer fra VM Tarm

!

Den nye tre-akslede Volvo FH-trækker er opbygget med hydraulikanlæg, så den passer til den nye gylletrailer. Den er fuldt luftaffjedret og har iShiftgearkasse med software til anlægskørsel, som passer til kørslen med gylletraileren. Derud over er der kamera på både trækker og trailer, så chaufføren altid kan følge med i, hvor tæt han kan kører på gyllebeholderene hos Bejstrup Vognmandsforretnings kunder. Chaufføren kan styre de centrale funktioner fra bilens førerhus, så han ikke skal ud, når han skal laste og læsse af. Chaufføren kan også følge vægten på alle aksler fra pladsen i førerhuset.

Side !23

Ugens transport

12 - 2014


Flydende forbindelser

Danmarks største containerhavn 
 får flere nye ruter ud i verden Aarhus Havn har fået tre nye links ud i verden i løbet af de seneste måneder. Det er rederierne Hapag-Lloyd, Seago Line og Sea Connect, som siden januar alle har oprettet nye ugentlige containerruter fra Aarhus Havn

!

Hapag Lloyd sejler mellem Hamburg og Aarhus via København og Helsingborg, mens Seago Line sejler mellem Aarhus og Skt. Petersborg via Bremerhaven og Riga/Klaipeda. Sea Connect sejler også mellem Aarhus og Skt. Petersborg, men via Rotterdam og Klaipeda.

!

Havnedirektør Jakob Flyvbjerg Christensen ser de nye ruter som et tegn på, at konjunkturerne måske er ved at vende og at der er vækst forude.

!

- Vi sporer i øjeblikket en optimisme blandt rederierne. Nogle handler proaktivt på deres fornemmelse for, at opsvinget endelig er på vej. De sætter nye skibe i søen og får dermed tag i markedet på et tidligt tidspunkt. Andre forholder sig mere afventende, men generelt er forventningerne positive, siger Jakob Flyvbjerg Christensen.

!

For transportkøberne betyder de nye ruter hyppigere forbindelser til havne i Østersøområdet og syd for Danmark, mens det for Aarhus Havn kan betyde en stigning i containeromsætningen.

!

Aarhus Havn har aktuelt en markedsandel på omkring 60 procent af de containere, der omsættes i Danmark. Selv om det er en markant markedsandel, var den større før krisen satte ind i sensommeren 2008.

!

- Vi har tabt mellem tre og fem procent. Dem har vi tænkt os at gå målrettet efter at genvinde, og derfor er det en god start med tre nye ruter i begyndelsen af året, siger havnedirektøren.

! ! !

Side !24

Ugens transport

12 - 2014


Flydende forbindelser

Containerskib var på vej på grund Søværnets Vessel Traffic Service Storebælt afværgede søndag, at et containerskib gik på grund ud for Kalundborg Fjord. Containerskibet MSC MALIN, der er indregistreret i Panama, var under en overhaling af to andre skibe i Storebælt tæt på at sejle på grund, da det i tæt tåge var på vej sydover

!

Det 203 meter lange skib på 21.370 ton dødvægt og med en dybgang på 9,40 meter sejlede under overhalingen direkte mod grundt vand, hvor dybden var på kun 5,9 meter.

!

Efter et opkald fra den vagthavende ved Vessel Traffic Service Storebælt ændrede skibet kurs, så det undgik at gå på grund.
 
 Der passerer årligt cirka 27.000 skibe igennem Storebælt. I 2013 var der 45 tilfælde, hvor der kunne være opstået kritiske situationer, men hvor Vessel Traffic Service Storebælt fik vejledt de involverede skibe til en sikker passage gennem bæltet.

!

Radarbillede, der viser MSC MALINs kurs under overhalingen.

Få transportnyheder dagligt direkte i din e-postkasse

!

for kun 1.596,00 kroner for 12 måneder

!

Bestil dit eget abonnement på transportnyhederne.dk ved at klikke her!

Side !25

Ugens transport

12 - 2014


Flydende forbindelser

Godsterminal i Hirtshals 
 kan åbne sidst på året Der er store forventninger til en ny godsbaneterminal på Hirtshals Havn. En vurdering viser, at 90-95 procent af de trailere, som i dag transporteres mellem Norge og EU, kan sendes med toget. Hirtshals Havn er blevet kontaktet af store europæiske jernbaneoperatører, som er interesserede i at transportere lastbiltrailere med toget til og fra havnen på det nordvestlige hjørne af Vendsyssel

!

Nye arbejdspladser i Nordjylland, en markant lettelse af presset på motorvejsnettet i Jylland og Nordtyskland samt en mærkbar gavnlig effekt på miljøet. Det er nogle af de positive virkninger, som en ny godsbaneterminal på Hirtshals Havn kan udløse

!

En analyse viser, at 90-95 procent af de trailere, som i dag transporteres mellem Norge og EU, kan overflyttes til jernbanetransporten. Færgerederiet Color Line, der er et af tre færgerederier, som i dag besejler Hirtshals Havn, har mellem 65 og 75 procent af transporten af gods over Skagerrak til og fra Norge, er i dialog med en stor europæisk kunde, som er klar til at afgive ordre på transport af 100.000 ton gods, så snart terminalen står klar.

!

Hirtshals Havn forventer, at den nye godsbaneterminal kan tages i brug ved udgangen af 2014 eller første halvdel af 2015, hvis hele planprocessen, som er i fuld gang, forløber som forventet. Den samlede investering i den nye, nordjyske godsbaneterminal er foreløbig opgjort til 33 millioner kroner, hvoraf 23 millioner kroner kommer fra Togfonden.dk, som blev vedtaget i Folketinget i januar i år.

! ! Færgedirektør: 
 Politikerne har handlet – nu er det op til os Administrerende direktør Henrik Renneberg, Color Line Danmark A/S, understreger vigtigheden af, at projektet med at etablere en kombiterminal i Hirtshals bliver realiseret hurtigst muligt. Terminalen kan blandt andet tage brodden af truslen fra den kommende Femern Bælt-tunnelforbindelse, som vil være en konkurrent til færgeforbindelserne over Skagerak - Politikerne har handlet. Nu er det op til os som rederi og alle andre aktører at bakke op om den nye godsbaneterminal, som vil betyde flere arbejdspladser både hos Color Line og beslægtede erhverv inden for eksempelvis servicesektoren. Jeg ser gode muligheder for, at terminalen kan tiltrække nye virksomheder inden for blandt andet spedition og opbevaring, siger Henrik Renneberg. Side !26

Ugens transport

12 - 2014


Flydende forbindelser Han forventer, at godsbaneterminalen vil betyde en endnu bedre udnyttelse af kapaciteten på Color Lines færger. Han peger på, at kombiterminalen åbner for større fleksibilitet, når kunderne kan vælge mellem både hurtige og lidt langsommere transportløsninger med tilhørende fleksible prisstruktur. Interesse fra store europæiske jernbaneoperatører Formanden for Hirtshals Havn, advokat Anker Laden-Andersen, forventer, at den nye godsterminal kan tages i brug ved udgangen af 2014 eller første halvdel af 2015, hvis hele planprocessen, som er i fuld gang, forløber som forventet. Han bekræfter, at havnen allerede er blevet kontaktet af store europæiske jernbaneoperatører, der vil sætte tog ind på strækningen, men han vil ikke nævne navne.

!

Den nye godsterminal er endnu en korridor på Hirtshals Havn, som ifølge Anker Laden-Andersen understreger havnens rolle som omdrejningspunkt for godstransporten i Skandinavien. - Den er samtidig et af flere nye initiativer, der virker som magnet på nye arbejdspladser i regionen. Så vi er slet ikke så pessimistiske, hvad angår jobsituationen i Nordjylland, siger han.

!

Fragtdirektør John Juul Nielsen hos Color Line håber på, at en togoperatør som DB Schenker bliver operatør på jernbanen.

!

- DB Schenker har det største netværk i Europa, som jeg gerne ser koblet på Hirtshals, siger han. Udvalgte fakta - Fra 2008 til 2013 er antallet af enheder via Hirtshals Havn vokset med 34 procent fra 105.000 til 141.000 svarende til ca. 1,5 millioner ton gods. Væksten skyldes, at Color Line satte nye færger ind i 2008, og at rederiet Fjord Line flyttede til Hirtshals fra Hanstholm - Transport Økonomisk Institut Norge forventer en fremtidig vækst i godsmængden mellem Norge og EU på 1-2

! !

procent om året.

Europæisk kunde står klar Den kombiterminal i Hirtshals, som er i etableringsfasen, kan fra starten blive en succes, hvis projektet forløber som planlagt og terminalen kan åbne sidst på året eller først i 2015. Ifølge fragtdirektøren hos færgerederiet Color Line, står den første kunde parat med en transportordre på 100.000 ton

!

Kombiterminal, der kommer til at koste omkring 33 millioner kroner, kan dermed få en succesfuld start. Side !27

Ugens transport

12 - 2014


Flydende forbindelser Hos et af skandinaviens store færgerederier, Color Line, som sejler mellem Norge og Danmark og mellem Norge og Tyskland, venter fragtdirektør John Juul Nielsen, forventningsfuldt på, at den nye kombiterminal er opført og klar til at løfte de første trailere over på jernbanevogne og dermed sætte rederiets kunder på skinner ned gennem Europa.

!

- Jeg har en kæmpestor europæisk kunde, som er parat til at bruge den nye godsbaneterminal. Navnet på kunden er foreløbig fortroligt, men der er tale om 100.000 ton nyt gods, hvis aftalen falder på plads, hvad der er gode muligheder for. I så fald er terminalen en succes fra dag ét, siger John Juul Nielsen. Han håber på, at den planlagte kombiterminal på havnen i Hirtshals kan tages i brug allerede i december i år eller senest i januar 2015.

!

- Hvis det bliver ret meget senere, risikerer vi, at den storkunde, vi forhandler med, trækker sig, siger John Juul Nielsen. Color Line driver færgeruter ud af Hirtshals Havn til Larvik og Kristiansand i Norge i konkurrence med to andre rederier. Rederiet er den største godstransportør mellem Norge, Danmark og EU. Color Line står for 65-75 procent af transporten af gods over Skagerrak til og fra Norge. Kombiterminalen skal fungere på den måde, at løstrailere med gods fragtes med færge fra Norge til Hirtshals, hvor de på terminalen løftes op på togvogne og derefter køres ned gennem Jylland og Nordeuropa med eksempelvis Duisburg i Tyskland som endestation. Togvognene vender så tilbage med trailere og gods til Hirtshals, hvorfra de fragtes med færge til Norge og køres videre med lastbil ud til aftagerne af godset. - Duisburg ligger midt i Ruhrdistriktet, som er centrum for storindustri og transport og derfor meget interessant i forhold til norsk erhvervsliv og industri, siger John Juul Nielsen.

! !

Den samlede investering i den nye, nordjyske godsbaneterminal er foreløbig opgjort til 33 millioner kroner, hvoraf 23 millioner kroner kommer fra Togfonden.dk, som blev vedtaget i Folketinget i januar i år. Side !28

Ugens transport

12 - 2014


Flydende forbindelser

Færgerederi får ja 
 til at tanke gas 
 med passagerer om bord De to nye cruisefærger, som det norske rederi, Fjord Line, har sat ind på sine ruter mellem Danmark og Norge, er nogle af de mest miljøvenlige af deres slags i verden. Skibenes motorer kører udelukkende på flydende naturgas (LNG)

!

Det har dog ikke været helt uden udfordringer for Fjord Line at være trendsætter inden for mindre miljøbelastende søtransport mellem Danmark og Norge. De norske myndigheder har for eksempel først nu godkendt, at Fjord Line kan bunkre gas, mens der er passagerer om bord. Hidtil har Fjord Lines gasdrevne færge bunkret gas, der kom med tankvogne til eksempelvis Hirtshals.

!

- Vi har til vores store glæde endelig fået tilladelse til at bunkre med passagerer om bord i Norge. Som pionerer inden for miljøvenlig færgedrift har vi haft en del udfordringer i forhold til tolkning af den sparsomme lovgivning på området. Vi har brugt mange ressourcer på at opfylde kravene, og det er en lettelse, at vi er ved at være i mål med dette også, siger Gert Balling.

! Fjord Line tilbyder daglige afgange på alle ruterne mellem Danmark og Norge hele året rundt. Hirtshals Kristiansand, der besejles med en hurtigfærge, som tidligere sejlede mellem Jylland og Sjælland, stadig en sommerrute. I juni i år opretter Fjord Line en ny rute mellem Sandefjord i Norge og Strømstad i Sverige. 
 Side !29

Ugens transport

12 - 2014


Var det en Renault ? 
 Ja, det var det Vognmand Poul Kr. Pedersen ApS i Varde har fået leveret en ny Renault T460 6x2. Lastvognen er leveret med Optishift gearkasse, Opti-brake motorbremse, Sleeper Cab førerhus med 200 mm motortunnel, LED nærlys, luftforskydelig skammel, batterier i udhæng og fire-punkts luftaffjedret førerhus

!

Bilen er opbygget med fuld lakeret dørkplade bag førerhus og skammel og fjernlys og arbejdslygter bagud samt klargjort hos Renault Trucks forhandler Skifter Lastbil A/S i Aabenraa.

! Bilen er solgt og leveret af Renault Trucks Danmark. ! !

På billedet Christian Pedersen, indehaver af Poul Kr. Pedersen ApS, og Sales Manager Brian Jensen fra Renault Trucks Danmark.

Side !30

Ugens transport

12 - 2014


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.