Færdselsstyrelsen udsender vejledning om indplacering af lastbiler i CO2-emissionsklasser

Tirsdag 30. april 2024 kl: 12:59
Af: Redaktionen

Fra januar 2025 træder nye regler i kraft om afgifter baseret på køretøjers CO2-emissionsklasse. Med en ny vejledning informerer Færdselsstyrelsen om indplaceringen af lastbiler i CO2-emissionsklasserne

Vejledningen indeholder en grundig beskrivelse af reglerne for indplacering af lastbiler i CO2-emissionsklasser, og den henvender sig bredt til aktørerne inden for vejgodstransporten i Danmark.


Færdselsstyrelsen gør opmærksom på, at vejledningen alene Færdselsstyrelsens fortolkning af reglerne og er baseret på relevante fortolkningsbidrag fra øvrige involverede styrelser.  


Baggrund for afgifter baseret på CO2 emissionsklasser:
  • Fra onsdag 1. januar 2025 skal der ifølge Vejafgiftsloven betales afgift for lastbiler og køretøjskombinationer efter CO2-emissionsklasser
  • Emissionsklasserne følger EU-direktivet om afgifter på køretøjer for benyttelse af vejinfrastrukturer (eurovignetdirektivet)
  • Med ændringen af eurovignetdirektivet er medlemsstaterne ansvarlige for, at afgiftssatserne i vejafgiftsordninger på deres vejnet afspejler lastbiltrafikkens klimabelastning

Emissionsklasser:
  • Medlemsstaterne skal indplacere konventionelle lastbiler med forbrændingsmotorer i CO2-emissionsklasserne 1, 2 og 3, mens ”lavemissionslastbiler” skal indplaceres i CO2-emissionsklasse 4 og ”nulemissionslastbiler” i CO2-emissionsklasse 5.

Interesserede kan læse mere om vejafgiftsloven her:

Interesserede kan læse vejledningen om CO2 emissionsklasser her:

Klik venligst

© Copyright 2024 transportnyhederne.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.